G oogle Analytics genel olarak, sitenize kimler gelmiş, nerelere uğramış, hangi sayfadan hangi sayfaya girmişler, en çok hangi sayfadan ayrılmışlar, en çok hangi sayfadan giriş yapmışlar, hangi bağlantıları takip ederek sitenize gelmişler, memleket neresi (hangi lokasyondan sitenize bağlanıyorlar), sitenizde ne kadar vakit geçiriyorlar, sitenizin en çok görülen sayfaları hangileri, kullanıcı hangi tarayıcıyı kullanıyor, ziyaretçiniz bir Google araması ile geldiyse hangi anahtar kelimelerin izini sürerek sizi bulduğu gibi sorularınızın cevabını size verebilecek donanımda, son derece gelişmiş istatistik bilgilerine sahip bir Google servisidir.
Ayrıca Google Analytics ve AdWords hesaplarımızı birbirine bağlayarak AdWords kampanyalarımızın performanslarını analiz etme imkanını bize vermektedir. Genel olarak Analytics bize bazı hedefler belirlememizi ve ziyaretçi davranışları sonucunda bu hedeflerin gerçekleşme oranlarını ölçümleyebilmemize imkân sağlar.
Anahtar Kelime : “Dönüşüm”
Bu ölçümler “dönüşüm” olarak ifade edilir. (Bu hedefler genellikle, ödeme işlemlerinin tamamlanması, e-posta bültenine kaydolunması vb. gibi belirlenir). Tanımlanan hedef dönüşüm hunileri ile belirlenen hedeflerin ifade etiği dönüşümü sağlayabilmek için ziyaretçilerin tamamlaması gereken adımlar belirlenir ve bu sayede ziyaretçilerin müşteriye dönüşmesi önünde engel olan noktaların tespiti yapılabilir.
Kullanımı ücretsizdir. (En azından şimdilik).
Analytics in bize sunduğu verilerden yola çıkarak bilmemiz gereken bazı temel kavramlara değinmekte fayda var.
“Hemen Çıkma !” Oranı
Bunlardan birisi hemen çıkma oranı (bounce rate) olarak ifade edilen ve ziyaretçilerinizin tek sayfalık ziyaretlerinin oranını gösteren değerdir. Bu değerin yüksek olması sitemizin bir yerlerinde işlerin hiçte iyi gitmediğini gösterir. Ziyaretçilerimiz sitemizle hiçbir etkileşime girmeden giriş yaptığı sayfadan siteyi terk etmekte, adeta bir arkadaşa bakıp çıkmaktadırlar.
Hemen çıkma oranı tek sayfalık oturumların toplam oturum sayısına bölünmesi yoluyla hesaplanır.
Oysa ister e-ticaret, ister içerik pazarlaması yapalım dijital dünyadaki en önemli hedeflerimizden birisi ziyaretçilerimizin sitemizde geçirdiği zamanı artırmaktır. Hemen çıkma oranlarının analizinde sitemize ziyaretçi taşıyan kanalların her birinin tek tek ele alınması bize çok daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
AdWords üzerinden sitemize gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranlarının yüksek olması bize AdWords reklam kurgumuzun bir yerlerinde önemli hatalar yaptığımızı söylemektedir.
Veya facebook reklamlarımızın hemen çıkma oranının yüksek olması, hedef kitle seçimi, lokasyon seçimi vb. gibi tercihlerimizi gözden geçirmemizin iyi bir fikir olabileceğini söyler.
Misafirin Uzun Kalanı Makbul
Analytics’in bize söylediği önemli bir metrik de, sayfada geçirilen ortalama süredir. Birisiyle yeni tanıştığınızda ilk birkaç dakikada oluşan “halo etkisi” ni değiştirmenin çok daha uzun zaman alması gerçeğinden hareketle, sitenizin ziyaretçilerin gözündeki ilk izlenimi de iyi olmalıdır.
Ziyaretçilerinizin sitenizde kalma sürelerinin uzun olması, Google sıralamasındaki yerinizi de derinden etkiler. Bu süreyi etkileyen tasarım, içerik, sitenin yüklenme süresi gibi farklı boyutlardan bahsetmek mümkün.
Yüklenme Hızınızı Test Edin
Sitenizin yüklenme hızı sayfada geçirilen ortalama süre değerini önemli ölçüde etkileyecektir. Nasıl ki fiziksel dünyada girmek için kapısında bir süre beklemek zorunda olduğunuz mağazaları tercih etmemiz söz konusu değilse, aynı durum dijital dünyada da için de geçerlidir. Bununla beraber nasıl ki fiziksel bir mağazada ilgisiz ürünlerin birlikte sunumu, gereksiz duvarlar, rahatsız edici arkaplan müziği gibi olumsuz bir mağaza atmosferi müşterinin satın alma iştahını negatif yönde etkiliyorsa aynı şekilde tasarımın sadeliği, gözü yormaması, uygun renk seçimi, menülerin uygun konumlandırılması gibi hususlar da sayfada geçirilen ortalama süre için önemlidir.
Yeni Ziyaret Yüzdesi Neden Önemli?
Analyticsden alacağımız kritik verilerden biri de, sitemizi daha önce hiç ziyaret etmemiş ziyaretçilerin toplam içindeki oranını ifade eden “yeni ziyaret yüzdesi” değeridir.
Yeni ziyaretçiler için ortalama bir profil belirleyebilir isek, potansiyel müşterilerimizin kimler olabileceği konusunda verebileceğimiz cevaplar çok daha sağlıklı olacak ve pazarlama stratejimizi bu cevaplar ışığında güncelleme imkanımız olacaktır.